Kapcsolatrendezés és válási mediáció

Ha a párkapcsolatunk harmonikus és a családi légkör, amiben élünk békés, több erőnk van bármilyen probléma megoldásra.

A testi és lelki jól-létünk alapja, hogy a hely, ahová haza érkezünk szeretetteli legyen. Hogyan tudunk békét teremteni?

  • Meddig menthető meg a házasság?
  • Hogyan beszéljük meg a problémákat veszekedés nélkül?
  • Hogyan képviseljük jól önmagunkat egy konfliktusban?
  • Mi segíti azt az otthoni légkört megteremteni, amiben mindenki jól érzi magát?
  • Ha a válás elkerülhetetlen, hogyan tudunk békésen megbeszélni mindent?

Párkapcsolati, családi problémák esetén számtalan olyan kommunikációs technika segíthet, melyekkel egymás megértése könnyebb lehet. Ha sikerül meglelni a közös, rejtett erőforrásainkat, ha képesek vagyunk látni a párkapcsolat, a család erősségeit, a kapcsolat magasabb, érettebb szintjére vihet egy párkapcsolati probléma.

Ahol emberek együttműködésére van szükség, ott törvényszerűen megjelennek a konfliktusok is. A konfliktus nem rossz, a konfliktus a változás alapja. Csak az a rossz, ha nem tudjuk, mit kezdjünk a konfliktusokkal.

A mediáció olyan alternatív vitarendezési műfaj, mely során egy külső, semleges, harmadik személy (páros mediáció esetén, ahogyan én dolgozom, egy jogász-mediátor és egy pszichológus-mediátor együtt) segít kibogozni a szálakat a közös, megnyugtató megoldás megtalálása érdekében. A vita hevében vagy a feszültségek elfojtása miatt keletkezett érzések és szükségletek gyakran nem tudnak őszintén megjelenni a kapcsolatokban, így gyakori a félreértés. Ezek tisztázása alapvető fontosságú a hatékony vitarendezéshez. A mediátor abban segít, hogy a konfliktusban álló felek között megszülessen a megfelelő minőségű figyelem és empátia, minden érintett becsatlakozzon a beszélgetésbe és mindeközben végig konstruktív mederben haladjon a kommunikáció. A mediátor ismeri a konfliktusok keletkezésének a lecsengés folyamatát, tudja, mi az, ami korlátozza a megoldásra találást, és erre megtanítja a nézeteltérés résztvevőit is, hogy megszülethessen az empátia és a felek képesek legyenek maguk feloldani a nézeteltéréseket. Ha kinyílik a szemünk a problémák pszichológiájára, másokat és magunkat is sokkal tisztábban látjuk.

Minden feszültségben teremtő erő rejlik. Ha sikerül felvállalunk a feszültéseinket, a folyamatokat a fejlődés szolgálatába tudjuk állítani.

A mediáció eszköze lehet a párkapcsolat és a házasság rendezésének, békésebb családi harmónia létrehozásának.

Mediátor segíthet elkerülni az éveken át húzódó hosszadalmas, érzelmileg és anyagilag is megterhelő válási folyamatokat is, mely különösen nehéz, ha gyermekek is vannak. A válópert lerövidíti, ha a felek mediációs eljárás során részletesen kidolgozott egyezséggel érkeznek a bíróságra.

Ha úgy érzi, mediátorra van szüksége, keressen bennünket! Férfi-női páros vezetéssel, jogász-mediátor kollégával dolgozom

Időpontfoglalás

Kérjen időpontot a +36 20 428 9697-es telefonszámon. További információ a mediációról és mediátor-jogász kollégámról: https://medialjunk.hu.

Illusztráció: párkapcsolati pszichológus – a képen egy fiatal pár látható egy nagy fa árnyékában

Iratkozzon fel hírlevelemre itt!

Ha szívesen olvasna többet a harmonikus párkapcsolatokról, a jól működő családról, a játékos gyermeknevelésről, a pozitív pszichológia erejéről és egyéb érdekes témákról, akkor iratkozzon fel ingyenes hírlevelemre itt:

⁦ ⁦Elfogadom a Felhasználási feltételeket és az Adatvédelmi nyilatkozatot.