Múltbéli emlékek feldolgozásának módszere

Az EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) szemmozgásokkal történő deszenzitizálás és újrafeldolgozás, egy olyan terápiás módszer, melyet olyan tünetek kezelésére dolgoztak ki, mint például félelmek, alvásproblémák, stressz, szorongások, kapcsolati problémák.

Mindezek hátterében állhat egyszeri, megterhelő traumatikus esemény, például baleset, erőszak, veszteségélmény, de az is lehet, hogy nehéz élethelyzetek sorozatát éltük át, például gyermekkori bántalmazást, családon belüli fizikai, érzelmi vagy szexuális erőszakot, testi-érzelmi elhanyagolást. Ha úgy érezzük, nem tudunk túljutni azon, ami egykor a múltban velünk történt, ha sokszor eszünkbe jut és felzaklat az egykori megrázó élmény, akkor lehetséges, hogy egy emlék diszfunkcionálisan raktározódott el, és elakadt a feldolgozása. Ez meghatározza a jövőnket is, hiszen ilyenkor gyakran nem is tudatosuló irracionális gondolatok formájában bizonytalanítanak el bennünket. Elég értékes vagyok? Szerethető vagyok? Jól csinálom a dolgaimat? Biztonságban vagyok? Képes vagyok változtatni, akkor is, ha tehetetlennek érezem magam?

Az EMDR módszertanát 1989-ben írta le dr. Francine Shapiro amerikai pszichológusnő. Azóta számtalan tudományos vizsgálat született a hatásmechanizmusának alátámasztására és terapeuták tízezrei használják ma már szerte a világon.

Az EMDR vagy más néven traumaterápia célja, hogy a traumatikus esemény újrafelidézésével elindulhasson az a feldolgozási folyamat is, amellyel a lélek nem boldogult egyedül. Folyamatos stresszoldás (bilaterális stimuláció és stabilizáló technikák alkalmazása) mellett az egykor traumatikus élmény érzelmi töltéséből fokozatosan veszíteni kezd, így a kezelés után már nem tűnik felkavarónak, mert az emlék elkezd újraintegrálódni. Mindez megkönnyebbülésérzéssel és a tünetek csökkenésével jár. Az addigi értéktelenségérzés, önbizalomhiány, szorongás helyét olyan pozitív érzések váltják fel, melyek élettelibbek és támogatják a pozitív változásokat. A negatív gondolatok helyét olyan gondolatok váltják fel, melyek erőt adnak a tovább lépéshez: Megérdemlem a szeretetet. Elég jó vagyok. Megtettem, amit tudtam. Tudok vigyázni magamra. Vannak választási lehetőségeim.

A félelmek, szorongások oldódnak, az alvás javul, a stresszel való megküzdőképesség erősödik, a kapcsolati problémák megoldhatóvá válnak. Az élet újra élvezhetővé válik, a  jövő pedig alakíthatóvá.

További információt olvashat a módszerről itt:

Magyar EMDR Egyesület

Időpontfoglalás

Kérjen időpontot a +36 20 428 9697-es telefonszámon.

Iratkozzon fel hírlevelemre itt!

Ha szívesen olvasna többet a harmonikus párkapcsolatokról, a jól működő családról, a játékos gyermeknevelésről, a pozitív pszichológia erejéről és egyéb érdekes témákról, akkor iratkozzon fel ingyenes hírlevelemre itt:

⁦ ⁦Elfogadom a Felhasználási feltételeket és az Adatvédelmi nyilatkozatot.